تعداد محدودی از اتومبیلها و همینطور برخی ژنراتورهای برق هم با سوخت دیزلی کار میکنند. موتور های دیزلی مشابه موتور های بنزینی هستند اما کارکرد آن ها بر اساس تراکم هوا خواهد بود. یکی از ویژگی های مهم انواع موتور دیزل این است که فاقد شمع هستند و با کمک پیستون می توانند به خوبی کار کنند. سه نوع متفاوت از موتور دیزل وجود دارد که بر اساس کارکرد ها دسته بندی می شوند.
- برگزاری جلسه کارگروه حسابرسی داخلی شرکت توانیرجلسه کارگروه حسابرسی داخلی شرکت توانیر برگزار شد.
- شلنگ آب و واتر پمپ که وظیفه انتقال حرارت موتور دیزل به بیرون را دارا می باشند.
- لازم به ذکر است که برای یک نسبت تراکم معین، بازده نظری موتور اشتعال با جرقه بیشتر از موتور احتراق تراکمی است.
- در سمت پیستون چهارزمانه هیچ دریچهای وجود ندارد و هوای موردنیاز این قسمت از همان دریچههای سمت دوزمانه فراهم میشود.
- با رسیدن پیستون به نقطه مرگ پایین در مرحله قدرت، سوپاپ تخلیه باز میشود و به گازهای سوخته تحت فشار اولیه اجازه میدهد سیلندر را ترک کند.
موتورهای دیزلی فقط میتوانند هوا را فشرده کنند و نمیتوانند سوخت را فشرده کنند و هنگامی که سوخت به محفظه احتراق وارد میشود، خود به خود احتراق مییابد. تزریق سوخت در داخل محفظه احتراق با دمای بالا میتواند انفجار های لازم برای حرکت پیستونها را بدون ایجاد دخالت جرقه داخلی ایجاد کند. پیشتر در تهران یکتا به صورت کامل درباره اینکه موتور دیزل چگونه کار میکند توضیح دادیم، برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید. موتور دیزلی، هر نوع موتور احتراق داخلی است که در آن هوا متراکم میشود تا به دمای بالا برسد و سوخت دیزلی (گازوئیلی) را که به درون یک سیلندر تزریق شده به احتراق برساند. موتور دیزلی انرژی شیمیایی ذخیره شده در سوخت را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند که میتواند برای روشن کردن کامیونهای حمل بار، تراکتورهای بزرگ، قطار و کشتی استفاده شود.
انواع موتور دیزل و نحوه کار آن ها
که در این صورت در مجله خبری دیزل مرکزی 2 زمانه شما مکش و تراکم را در یک سیکل و قدرت و تخلیه را در سیکل دوم و یا سیکل آخر مشاهده می کنید . در ادامه اجزای تشکیلدهنده موتور دیزل را در دستهبندیهای کلی مشاهده میکنید. استارت جهت چرخاندن فلایویل می باشد که منبع تغذیه آن باتری می باشد. پینیون نیز با دندانه های فلایویل درگیر شده و میل لنگ را می چرخاند. به همین دلیل است که تقریبا تمام شرکت های مخابراتی و ارتباطات از هر نوع به دیزو ژنراتورها به عنوان گزینه اصلی قدرت پشتیبان تبدیل می شوند.
نحوه کار موتور دیزلی و مقایسه آن با موتور بنزینی
امیدواریم که به خوبی شما را راهنمایی کرده و پاسخ سوالهایتان را داده باشیم. موتورهای دیزلی دستهبندی متفاوت دیگری هم براساس توان یا تعداد سلیندر دارند. وظیفه اصلی دینام در سیستم الکتریکی موتورهای دیزلی نیز شارژ باتری ها است.
دیزلهای با سرعت بالا برای برقرسانی تراکتورها، کامیونها، قایقهای بادبانی، اتوبوسها، خودروها، کمپرسورها، پمپها و ژنراتورها استفاده میشود. بزرگترین موتورهای دیزل برای برقرسانی کشتیهای باربری و مسافربری در سطح دریاهای آزاد استفاده میشود. این موتورهای غول آسا، دارای توان خروجی kW ، دور حدود 60 تا 100 rpm ، و ارتفاع تا 15 متر هستند. دیزل ژنراتور ها برای برطرف نمودن نیازهای تجاری کوچک و متوسط در صنعت طراحی شدهاند.
موتور برق دیزل کوپ 5 کاوا KDF6700XE