
بروزرسانی: 08 فروردین 1404
بررسی طراحی نیسان قشقایی. نمادی از کراس اوورهای کوچک

نیسان یکی از برندهای جذابی است که در دور واردات جدید شاهد آن هستیم و در این مطلب طراحی نیسان قشقایی را برای شما بررسی کردیم.
قشقایی اولین خودروی هیبریدی است صلیب این خودرویی با قابلیت های خودروی سواری، با طراحی نزدیک به SUV بود که اولین بار در سال 2007 توسط نیسان معرفی شد. محصولی که نیسان در آن زمان انتظار نداشت تا این حد مورد استقبال خریداران قرار گیرد. اما این پیروزی باعث شد تا دیگر خودروسازان به سمت ساخت خودروهای کراس اوور یا به اصطلاح هیبریدی روی بیاورند و امروز شاهد آن هستیم که این رده به یکی از معروف ترین و شاید مهم ترین رده های خودرویی در جهان تبدیل شده است.
اما داستان قشقایی در ایران کاملا متفاوت بود. از حس خاصی که به دلیل انتخاب نام خانوادگی اصیل ایرانی نسبت به این محصول به وجود آمد، تا عدم موفقیت نسل اول در هنگام عرضه توسط پارس خودرو به دلایل معمولی مانند عرضه محدود، قیمت نه چندان رقابتی. تا حدودی کمبود گزینه و غیره این شکست حتی باعث شد شرکت جهان نوین آریا که در مقطعی مسئولیت واردات محصولات نیسان را برعهده داشت، با وجود عرضه مدل هایی مانند جوک و ایکس تریل، هرگز به قشقایی نرود و دوباره عرضه نشود.

با این حال، با تاخیری چند ساله و در حالی که نیسان به تازگی نسل سوم قشقایی بهبود یافته را با زبان طراحی جدید خود رونمایی کرده است، نامی خودرو نسخه بهبود یافته نسل دوم این کراس اوور معروف را با مدل سال 2023 ارائه کرد، هرچند ممکن است کمی دیر باشد اما تجربه نشان داد که این محصول با عمر طراحی نزدیک به ده سال همچنان در بازار ایران جذابیت خاصی دارد که ممکن است به موفقیت آن منجر شود. بر همین اساس، مقاله زیر بررسی طراحی این کراس اوور خوش نام ژاپنی خواهد بود تا متوجه شویم چه چیزی این مدل نسبتا قدیمی را متمایز می کند.
طراحی نیسان قشقایی در بدنه; مطابقت فرم با تابع
همانطور که اشاره کردیم، نیسان قشقایی که نامی خودرو آن را وارد بازار ایران خواهد کرد، نسخه فیس لیفت شده نسل دوم این کراس اوور کوچک است. بر این اساس، این نسل نسبت به نسل اول خود، شاهد تغییرات عمیقی در جنبه های مختلف بوده است، اما همان شکل اولیه را حفظ کرده است، یعنی همچنان یک کراس اوور کوچک است. با این حال، این مدل به عنوان یک نسخه آرایشی، فقط تغییرات محدود و ظریفی را به خصوص در نمای جلو به منظور مدرنتر کردن طراحی مشاهده کرد.

در اولین دیدار با نیسان قشقایی، چهره آشنای نسل قبلی برادر بزرگترش، یعنی. ایکس تریل کاملا واضح است که نیسان این سبک طراحی را "Premuum Dynamism" می نامد.
اما طراحی نسل دوم قشقایی بر اساس سه ارزش اصلی و الهام بخش «چابکی»، «تعالی» و «کنترل» است که توسط تیم طراحی نیسان در اروپا و اروپا در تمامی عناصر بدنه پیاده سازی شده است. در استودیوی بریتانیایی به سرپرستی شیروناکامورا و در رابطه با طراحی نسل دوم قشقایی توضیح می دهد: ما طراحی کاملاً جدیدی را بر اساس موفقیت نسل اول قشقایی ایجاد کردیم و پیشتازی آن را در رده کراس اوورها تایید می کند.
نمای جلویی قشقایی با تکیه بر DNA خانواده کراس اوورهای نیسان، ظاهری جسورانه و اسپرت (البته مربوط به پنج یا شش سال پیش) دارد که متمایز و قابل تشخیص و در عین حال جذاب و هیجان انگیز است.

در دل صورت نیسان قشقایی، جدیدترین تجسم جلو پنجره متمایز "V-motion" را به همراه نشان جدید نیسان برجسته می کند. علاوه بر این، قرار دادن لوگوی نیسان در یک قاب کرومی توجه را به لوگوی نیسان جلب می کند. با این حال، باید تاکید کرد که محصولات جدید نیسان و در واقع نسل سوم قشقایی، فلسفه جدیدی را برای جلوپنجره معروف نیسان به نمایش می گذارد. با این حال، در مثال نشان داده شده، همچنان شاهد جذابیت در سبک طراحی جلوی خودرو هستیم.
امتداد خطوط استخوانی روی کاپوت بالای جلوپنجره و چراغ ها، ضمن ایجاد بازی جذاب نور و سایه بر روی کاپوت، ظاهری سه بعدی به آن بخشیده و این نمای را پویاتر و قدرتمندتر کرده و هارمونی بصری را بین قسمت بالایی کاپوت ایجاد کرده است. و قسمت های پایینی نمای جلویی ایجاد کردند.
طراحی چراغ های جلوی بلند که با زاویه تند به جلو پنجره متصل شده اند، چهره ای مدرن ایجاد می کند که نمای جلو را به طرفین کشیده و شکل عرضی تری به بدنه می بخشد. داریل اسکریون، مدیر طراحی نیسان در اروپا می گوید: "چراغ های جلوی LED عنصری زیبا از بدنه قشقایی با خطوط پیچیده و اشکال هندسی هستند و نمونه ای عالی از ادغام فناوری های پیشرفته در نیسان قشقایی هستند."

طراحی سپر، ترکیب ورودی های هوای جانبی و مرکز سپر جلوه مدرن تری به قشقایی بخشیده است. استفاده از نوارهای کرومی در گوشه های سپر به همراه نمای بیرونی، هارمونی جذابی با گرافیک جهشی چراغ ها و جلو پنجره V شکل ایجاد می کند، علاوه بر این، سطوح و خطوط اعمال شده بر روی سپر نیز ساده هستند ، جذاب و جذاب.
نیسان همیشه بر این باور بوده که فرم باید با عملکرد مطابقت داشته باشد و این تفکر در این مدل قشقایی به سطح جدیدی کشیده شده است. قشقایی علاوه بر ارائه ظاهری نسبتاً پویا و مدرن، از نظر آیرودینامیک نیز به لطف ضریب درگ 0.32 یکی از بهترین ها در این کلاس است.
در نمای جانبی، علاوه بر زاویه خط سقف و ستون ها که آیرودینامیک بدنه را بهبود بخشیده است، اندازه قوس چرخ یا قوس گلگیر نیز تنظیم شده است تا حس بصری قوی تری در نمای جانبی نمایان شود. بدن ایده تیم طراحی برای دستیابی به چنین هدفی افزایش طول خط کمر یا خطوط پنجره کناری (DLO) و ایجاد سطح بیشتر روی گلگیرها و اطراف چرخ ها بود. علاوه بر این، نمای جانبی به عنوان نقطه اتصال بین چهار گوشه بدن برای ایجاد چهره ای ورزشی تر عمل می کند.

به لطف استفاده از خطوط زیاد در این نما، سطوح همچنان جذابیت خود را حفظ کرده و به لطف این خطوط، شاهد ایجاد بازی نور و سایه در شکل بدنه هستیم که نمای جانبی را مدرن تر کرده است. اگرچه لازم به ذکر است که این حالت مدرن قبلاً به دلیل بهم ریختگی بصری و به لطف خطوط درهم تنیده ایجاد شده بود که باعث می شد مدت زمان بیشتری چشم را به خود مشغول کند.
اما با وجود پویایی این سگمنت، همچنان با ظاهری پخته مواجه هستیم و کافی است ببینیم خطوط در گلگیرهای جلو و عقب چگونه امتداد یافته و کشیده می شوند و همچنین ارتباط آنها با خطوط شخصی برخی کراس اوورها چگونه است. بازار چینی ها را مقایسه کنید می بینید که همه اینها فکر شده و هیچ کدام از خطوط تنها نمانده است.

در نمای عقب، چراغ های بزرگ و با برش زیبایی جلوه قشقایی خاصی می دهند. گرافیک بومرنگ شکل، مانند نمای جلو، در سراسر چراغ های عقب گسترش یافته و عرض بصری را به عقب خودرو نیز اضافه می کند.
خط قوس نقطه اتصال دو چراغ به یکدیگر است که با ایجاد یک حجم بیرون زده دقیق، حس بصری اسپویلر را در این قسمت ایجاد می کند که علاوه بر پویایی این نما، در آن نیز موثر است. بهبود آیرودینامیک آن با این حال، بر روی سطح محفظه بار، احساس می شود که هیچ قطعه کرومی وجود ندارد که هماهنگی بیشتری با جزئیات سایر فاسیاها و جلو پنجره ایجاد کند.

طراحی سپر در مقایسه با نسل قبلی و حتی مدل قبل از فیس لیفت پیچیده تر و پویاتر شده است. اما در این قسمت تمرکز بر روی سادگی و البته هماهنگی با دیگر عناصر در دستور کار تیم طراحی بود. همچنین نحوه پیاده سازی و قرارگیری مه شکن یا مه شکن در گوشه های سپر و ترکیب آنها با خطوط روی آن نشان می دهد که طراحان تا چه حد در اجرای جزئیات دقت کرده اند.
طراحی نیسان قشقایی در کابین; راحتی و سهولت استفاده
همانند نمای بیرونی، طراحی داخلی و چیدمان کابین نیسان قشقایی بر اساس سه اصل راحتی، تداوم و کنترل است. با این حال، کنترل پنل داشبورد عنصر اصلی طراحی داشبورد است که عرض کابین را نیز افزایش می دهد.

با ورود به کابین متوجه می شویم که طراحی داشبورد مانند ظاهر بیرونی آن بسیار نزدیک به نیسان X-TRAIL است. اما باید به یاد داشته باشیم که طراحی این کابین با تمام ویژگی ها و اصول اعمال شده در طراحی آن، بسیار قدیمی و تا حدودی خسته کننده به نظر می رسد. اگرچه این سبک برای کسانی که با طراحی تکنولوژی محور و مدرن داشبورد محصولات جدید ارتباطی ندارند یک مزیت است.

کنسول میانی نیز مانند نمای بیرونی V شکل است که تمامی ابزار و صفحه نمایش را در خود جای داده است. علاوه بر این، تمام جزئیات داخل کابین مانند دسته دنده یا فرمان، چندان مدرن و پویا نیستند، اگرچه در کل با کابین هماهنگ هستند. اما ارگونومی کابین و فضای داخلی در وضعیت خوبی قرار دارد. علاوه بر این، کیفیت مصالح داخلی با وجود استفاده از پلاستیک نرم و خشک قابل قبول است. با این حال وقتی به قیمت خودرو در بازار ایران نگاه می کنید، انتظارات کمی بالاتر می رود!
ارزیابی جامع
از نظر سبک، نیسان قشقایی در نسل دوم خود به ویژه در نسخه فیس لیفت معرفی شده در بازار ایران، از بسیاری جهات به پیشرفت های قابل توجهی نسبت به نسل اول خود دست یافته است. با این حال باید بپذیریم که در دوره ای که محصولات چینی درجه دو از جدیدترین ترندهای طراحی برخوردارند، ظاهر این نسل نیسان قشقایی کمی دیر شده است. به عبارت دیگر، قشقایی با وجود بهره مندی از ظاهری مناسب و متناسب و البته ویژگی های پخته و کارآمد، تا حدودی جذابیت خود را از دست داده و رنگی کهنه پیدا کرده است. به ویژه محصولات غیر چینی مانند هوندا وزل، کیا سلتوس یا هیوندای کنا با ظاهری مدرن تر نیز در رده قیمتی نیسان قشقایی قرار دارند و این امر برای قشقایی با تمام ویژگی های مثبت در طراحی بیرونی آن انجام می شود. و کابین آن را بسیار دشوارتر می کند.
با این حال، سبک طراحی نیسان قشقایی همچنان افراد میانسال یا گروهی را که به دنبال زرق و برق نیستند و فقط به دنبال طراحی زیبا و کارآمد هستند را کاملا راضی می کند.
منبع: https://akharinkhodro.ir/article/car-design/nissan-qashqai-design/